Fysioterapi

Fysioterapi godt for dine muskler.

Fysioterapi er ofte et led i rehabilitering og behandling af sygdomme og lidelser i bevægeapparatet, herunder muskler, knogler, led og nerver. Målet med fysioterapi er at genoprette eller opbygge bevægeapparatets fysiske funktioner, samt at vedligeholde eller forebygge eventuelle lidelser. Ethvert behandlingsforløb hos en fysioterapeut er individuelt planlagt, hvor der er taget hensyn til evner og formåen ud fra muskelstyrke og udholdenhed, samt organernes funktionsevne.  En fysioterapeut er ekspert i anatomi og fysiologi, og kan derfor vurdere om et problem er opstået på baggrund af overbelastning af muskler og led, eller om det er et akut opstået problem.

Denne viden bruger fysioterapeuten herefter til at planlægge det individuelle træningsprogram for den enkelte patient. Fysioterapi bruges meget til genoptræning efter idrætsskader eller neurologiske skader, patienter med slidgigt, ældretræning og til patienter med handicaps. Træningen kan være individuel, på hold eller foregå i et vandbassin, og er som regel en blanding af massage, udspændingsteknikker og optræning i mobilitet.

Træningen kan være med redskaber som f.eks. bolde for at styrke muskulaturen omkring de enkelte knogler og kropsdele, eller det kan være med pilates, som er godt til at skabe større stabilitet imellem de stærke og svage muskler. Denne uligevægt mellem muskler opstår oftest ved at nogle af kroppens muskler bruges mere end andre, og ubalancen imellem kroppens muskler medfører ofte dårlig holdning. Pilates styrker de svage muskler, og udspænder de stærke., og er derfor rigtig godt til rygproblemer, ringe arbejdsstillinger eller som forebyggelse af skader. Befinder man sig ofte i positioner der gør ens lidelse eller problem værre, kan man også ved hjælp af fysioterapien få korrigeret sin holdning, og få hjælp til ændringer i arbejdsstillinger.